Utmaning: Lära mig spela gitarr på en månad – med hjälp av en iPhone

Jag och instrumentet gitarr har alltid haft ett komplicerat förhållande. Stora delar grundar sig i att jag hade en snudd på sadistisk gitarrlärare när jag gick och tog grupplektioner på mellanstadiet. Så jag fick aldrig särskilt bra koll på det och det blev mest en tråkig grej att hålla på med.

Jag har, trots de smått bisarra upplevelserna på lektionerna, alltid haft drömmen att kunna spela gitarr och nu har jag gett mig tusan på att börja på nytt.

Vad är det som har dragit igång det här nu då? Jo, en iPhone-app! Vadå, tänker du? Gitarr-appar till iPhone finns det många av, där tabs-appar och gitarrstämmare bråkat om förstaplatsen i App Store sedan urminnes tider.

Men jag hittade appen Yousician och föll pladask direkt. Det här är ju appen jag letat efter! Ett pedagogiskt gränssnitt med stegvisa lektioner tillsammans med bra videoguider. Guitar Hero-liknande övningar, givetvis tillsammans med ett ”gamifierat spelläge”. Dessutom med flera av de viktigaste verktygen inbyggda, som stämmare och metronom.

Jag gillade appen så mycket att jag direkt drog igång en månad på Premium för att ordentligt kunna känna på den. Det är gratis att använda appen men då med begränsat antal lektionsminuter per dag. Och det kändes redan från början som en begränsning för mig, om jag nu ska lära mig något på en månad.

Tjänsten är definitivt inte billig. 189 kr per månad eller 100 kr per månad om man registrerar sig för ett helt år. Men jag hoppas innerligt att detta kan bli en möjlighet för mig att förälska mig i gitarrspelande, och inte låta ett ägg till lärare förstöra det för mig för alltid.

Så, nu återstår det att se hur det här kommer att gå. Att definiera om jag lärt mig gitarr på en månad kan bli klurigt, men bättre än i dag lär jag bli i alla fall. Jag återkommer i blogginlägg framöver med hur det går för mig. Och går det bra, ja då kanske jag bjuder på en inspelning så du får höra hur det låter.

Detta är inlägg nummer nio av hundra i utmaningen #blogg100 (och mitt första inlägg). Jag och Mattias (Offentlighetens) gemensamma åtagande att blogga en gång om dagen i hundra dagar.

1 kommentar