Superhjälte lagade farmors gamla cykel som blev lokalkändis

Ja, antagligen den knasigaste rubrik jag någonsin publicerat. Men faktum är att den i väldigt hög utsträckning beskriver verkligheten ganska bra. Så till den milda grad att den där cykeln i fråga har medverkat i dokumentärserien Verkligheten i P3.

Men vi tar det från början. Hästen 2012. Jag kom hem med tåget efter ett par dagars konferens i Örebro. Kvar på tågstationen hade jag lämnat min farmors gamla Crescent. En treväxlad gammal cykel som inte var i helt perfekt skick. När jag lämnade den där. Nu sent på kvällen ett par dagar senare, var den i bättre skick! Snabbt fram med telefonen och en glädje-tweet ut i den mörka kvällen:

”Nice! Haft cykeln stående på stationen i två dagar. Då har någon okänd hjälte LAGAT min trasiga cykelkorg!!!”

Dagen därpå ringde lokaltidningen Hallands Nyheter och lyckades övertala mig att ställa upp på en artikel om den märkliga händelsen. Det kändes fånigt. En liten rolig grej bara. Men jag lät mig övertalas. När Sveriges Radio P3 ringde och satte det i en annan kontext som blev det faktiskt ganska spännande. Även om det inte var en total renovering av den gamla cykeln så hade någon målmedvetet och omsorgsfullt fixat till den. Vem var det? Och hur vanligt är det med okända välgörare i vardagen? Den som lyssnar på programmet förstår att det finns fler hjältar där ute…

Lyssna: ”Den hemliga kärleksgerillan” (SR P3 november 2012)

Mattias visar upp den gamla damcykeln.

Jag visar upp min farmors gamla cykel vid tågstationen (Foto: Sveriges Radio)

Nu skulle det kunna vara så att historien slutade där. Och det gjorde den väl också. Alltså om just den hjälten, mig veterligen. Cykeln fick sig däremot ett äventyr till när jag fick för mig att göra ett experiment. Att låta den stå parkerad i ett cykelställ mitt inne i stan under ett helt år. Utan att få den vandaliserad eller stulen.

Det gick alldeles utmärkt. Trots närheten till stadens pubar och uteställen så hände det inget mer än att framlyktan rostade, däcken tappade luft och reklamblad på pakethållaren blektes och förvandlades till pappersmassa med tiden.

Men så kanske det var någon som vakade över den också… vem vet?

Även den här uppföljande episoden blev faktiskt omskriven i lokaltidningen (dock inlåst bakom betalvägg så den kan jag inte länka till).

Finns det någon som helst koppling till webb och digitala medier? Njae. Eller jo, jag skrev ju om det på Twitter och det räckte för att min farmors gamla cykel skulle få rampljuset riktat mot sig på gamla dagar…

Detta är inlägg nummer 22 av 100 i utmaningen #blogg100 där Mattias och Petter publicerar ett blogginlägg varje dag, hundra dagar i sträck.

, , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Avsnitt 30 - Direktsändningskriget och tillgänglighet i ny form - Offentligheten.se - 29 mars, 2015

    […] Superhjälte lagade farmors gamla cykel som blev lokalkändis […]