Stor webbsändning med smart och billigt upplägg

Jag har alltid gått in med mycket hjärta och engagemang i mitt jobb. Eller om man hellre ser det som att jag sökt mig till, och haft förmånen att jobba med, sådant jag tycker är riktigt roligt.

Därför kändes det dumt och extra tråkigt när direktsändningen av Näringslivsdagen i Falkenberg riskerade att skrotas på grund av att jag bytt jobb. Förra årets gerillasändning var en succé. Dels för att den gav massor av företagare, som var utan biljett, möjlighet att ta del av alla högkvalitativa föredrag från det slutsålda evenemanget. Men också för att det med väldigt enkla och resurssnåla medel gjorde dagen tillgänglig för alla. Även dem som vanligtvis inte besöker en Näringslivsdag.

Och för egen, högst personlig, del så är det rent ut sagt skitkul att producera direktsänd webb-tv.

Mattias och Christian ler in i kameran

Backstage kvällen innan Näringslivsdagen. Mattias och Christian kokar webb-tv på en spik.

Lösningen blev att jag coachade lite grann och att en annan ideellt engagerad internetvän och kommuninvånare tog över spakarna. Christian Dahlqvist är med sina kunskaper förvisso inte vilken random snubbe som helst när det kommer till streamad video. Men det är ändå en härlig känsla att leverera en såpass bra produktion till mer eller mindre ingen merkostnad alls (klart killen ska få kaffe och bulle i pausen!) före vare sig kommun, näringsliv eller media.

Kommunen (som är medarrangör till Näringslivsdagen) lånar ut en dator och lite sladdar samt streamingkontot. Ljud, huvudkamera och föredragshållarnas presentationer plockas direkt från den lokala produktionen i hallen. Med alla dessa källor (inklusive en egen kamera) kan Christian sedan mixa ihop en riktigt fin tv-produktion till webben. Sändningen visas sedan på tre olika webbplatser samtidigt, varav en är lokaltidningen Hallands Nyheter.

Kolla in direktsändningen (4 mars 2015) på exempelvis falkenberg.se/live eller lokaltidningen.

Har du missat tidigare inlägg om den enkla men grymma riggen för direktsändningar (som även Petter ska ha cred för) så repris-postar jag videon här:

Detta är inlägg 4 av 100 i utmaningen #blogg100. Att Mattias skriver mer än Petter är inte så konstigt. Det var han som spontant anmälde Offentligheten till att försöka producera en bloggpost om dagen, hundra dagar i sträck.

, , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Intervju med webbutvecklaren Christoffer Noring om AngularJS - 5 mars, 2015

    […] Att sända på webben med små medel […]