Plötsligt dök det upp ett periskop

Den tid vi lever i är på många sätt fantastisk. På många sätt. Inte alla sätt.

En på flera sätt fantastisk grej dök upp på radarn igår kväll. Själv hade jag ens inte hunnit testa (och har faktiskt fortfarande inte gjort det) nya live-videotjänsten Meerkat innan Periscope poppade upp till ytan. Tydligen köpte Twitter företaget/appen bara för några veckor sedan och hade kanske egentligen tänkt hålla på det lite till, som Mashable spekulerar i. Men att man inte ville låta en utomstående aktör ensam stå i rampljuset med en live-videotjänst som jackar in perfekt med Twitter?

Och hur tacklar andra tjänster som Bambuser, LiveStream och förstås Youtube detta plötsliga ”innovationskrig” mellan två nya aktörer i branschen? Väldigt spännande. Inte minst för en sådan person som jag uppskattar dessa verktyg riktigt mycket, både som konsument och producent.

Skärmdump från startsidan av periscope.tv

Skärmdump från startsidan av periscope.tv. Hoppas det är okej att göra så 🙂

Gränssnittet i Periscope är snyggt och hyfsat intuitivt. Om man redan har ett (eller flera) Twitterkonto(n) går det supersnabbt att komma igång. Att det mer eller mindre är en del av Twitter gör att man på bara några sekunder har ett gäng personer/företag som man följer (om man vill) och på samma sätt får man snabbt egna följare. Smart. För redan efter någon minut känner man faktiskt att man skulle kunna göra en liten sändning och faktiskt nå personer som (på förhand åtminstone) skulle kunna vara lite intresserad över vad man har att visa upp.

Jag kopplade igår kväll in en extern mikrofon i min iPhone och körde en liten testsändning från bilen. Mest för att faktiskt ha något mer överhuvudtaget att visa upp än bara testa för min egen skull. Kan säga att det är väääldigt många livesändningar av karaktären ”katt ligger och vilar i soffan”, ”titta jag filmar min tv” och så vidare. Är för övrigt katt-alergiker och tittar sällan på tablå-tv.

Däremot kunde jag nyss följa med Paul Annett (designer på Tweetdeck i London) på en enkel men superintressant promenad genom London. Intressant förstås för att han arbetar på Twitter och är en riktigt trevlig kille. Men framför allt för att chattfunktionen fungerar grymt bra. Väldigt interaktivt och kul!

I nuläget verkar man inte kunna se klippen i efterhand utan att själv ha appen. Vilket är en klar begränsning eftersom det inte är så kul att ramla på döda länkar om man missat direktsändningen, eller starten på den, när man sitter vid sin dator. Det lär dock komma nyheter i tjänsten framöver. Och det skulle inte förvåna mig om man medvetet håller på det nu i början för att få in så många användare som möjligt i ”periskopet”.

Det här blir väldigt intressant att följa. Direktsändningar på webben har ju funnits i flera år men utöver tester och demonstrationer så har det trots allt mest varit professionella eller semi-professionella producenter som på allvar nått ut med sina sändningar till en större skara människor. Generellt sett. Kanske blir det annorlunda framöver? Kanske inte.

Detta är inlägg 26 av 100 i utmaningen #blogg100 där Petter och Mattias försöker producera ett blogginlägg om dagen, hundra dagar i sträck.

, , , , , , , , ,

Comments are closed.