Öppna data på handleden – en pendlares dröm

Jag har faktiskt sett fram emot att börja pendla igen. Inte minst för att i praktiken kunna testa en underbar liten (gratis)app i min smarta klocka Pebble steel. Själva appen heter Slebble och förser mig med löpande information om buss- och tågavgångar i min närhet (via GPS) eller förvalda stationer och hållplatser. Ett alldeles underbart sätt att använda öppna data från Trafiklab.

Så nu när jag ännu inte memorerat alla avgångar som är aktuella mellan mitt hem och min arbetsplats har jag det på handleden. Hela tiden uppdaterat. Ja, det är till och med så snyggt att den räknar ner antalet minuter till avgång.

Smart klocka visar när tågen går

Full koll på när nästa buss eller tåg går. Appen Slebble på min Pebble steel.

Vilken trafikdata kan den ge mig då? Här har jag inte grävt så djupt i mina efterforskningar. Men jag tänker att om den utan problem hittar varenda liten hållplats i Falkenberg och Varberg så bör den täcka in ganska mycket… Och eftersom jag bara med ett enkelt knapptryck kan ta fram aktuella avgångar i närheten av var jag befinner mig, så kommer den vara guld värd även när jag är ute på resande fot.

Visst. Det är open source och ett relativt ungt projekt. Någon gång har det hakat upp sig och inte fungerat. Men det verkar som att projektet lever och uppdateras emellanåt. Och så finns alltihop på GitHub också för den som vill gräva djupare i koden.

Själva klockan finns i skrivande stund i två utföranden och kostar 129USD respektive 199USD. Men man är igång med att ta fram nästa version som verkar bli bättre och vassare på alla tänkbara sätt. När jag skriver dessa rader har man dragit in 12,2 miljoner dollar via Kickstarter. Den siffran ska jämföras med vad man satte upp för mål med kampanjen – 500 000 dollar. Och då förstår nog alla vilket intresse det finns kring produkten. Hittills har Pebble sålt över en miljon smarta klockor (de två nuvarande modellerna) och fungerar tillsammans med både iOS och Android. Helt klart en utmanare till de stora etablerade företagen som vill sätta sina smartwatches på våra handleder.

Detta är inlägg nummer 3 av 100 i utmaningen #blogg100. Mattias har precis påbörjat ett nytt jobb och delar med sig av funderingar kring det. Men dessa blogginlägg kommer inte bara handla om det. Nej, förhoppningsvis mycket mer (och kanske mer intressant?) under dessa hundra dagar.

Comments are closed.