Något av det viktigaste och bästa man kan göra

Man slås av det varje gång man gör det. Hur mycket man lär sig av att öva. Vare sig det är ett trolleritrick framför spegeln inför ett barnkalas, schyssta riff på gitarren eller den egna webbplatsen och hanterandet av densamma, vid en särskild händelse eller kris.

Att kastas in i en storskalig krisövning blott fjärde dagen som webbplatsansvarig på en ny kommun. Det är spännande. Och framför allt lärorikt. 

Det är en bra övning. Ett realistiskt scenario och väl modererat av övningsledarna. Alla får hög puls direkt, går in med fullt fokus och engagemang. Det finns inget facit. Alla händelser i den här omfattningen är unika och har sina egna förutsättningar. 

Människor i en sal

Fiktiv presskonferens när kommunens krisledning övar.

Jag har varit i situationen förr. Men inte med dessa människor. Inte i denna organisationen, känner knappt mina närmsta kollegor. Har inte full koll på alla geografiska platser som nämns under blixtrande möten och genomgångar. I händelse av kris är mycket viktigt men särskilt kommunikation och information. Där sitter jag och ansvarar för en webbplats jag inte varit med och bygga upp eller ens hunnit jobba med alls. Snacka om att träna simultanförmågan!

Det är högt, lågt, stort, smått, brett och smalt. Alla tänkbara sammanhang och ämnen. Scenariot innefattar nästan allt. Så känns det som i alla fall som där och då. Men det går bra. Såväl kollektivet som individerna och verktygen fungerar allt bättre för varje minut som går i övningslokalerna. Helt plötsligt har det gått en hel arbetsdag, övningsledaren gör en tydlig gest med händerna och säger:

– Övningen slutar nu!

Wow, tänker jag för mig själv. Vilken jäkla tajming att jag fick vara med om det här direkt. Jag har lärt mig så extremt mycket idag. 

– Fasen, jag skulle ju haft på mig pulsmätaren och loggat hela dagen, poppar sedan upp i ett virrvarr av tankar i huvudet, innan jag återigen reflekterar över vad jag varit med om. Vad jag har lärt mig. Vad andra har lärt sig. Vad vi lärt oss av varann och tillsammans. 

Och så kommer det vara nästa gång vi övar. Och nästa gång igen. Och igen. Så. Jäkla. Nyttigt.

, , , , ,

Comments are closed.