I dag är det World Backup Day – Säkra ditt digitala arv

Backup your files in social mediaDet finns särskilda dagar för det mesta – från högt till lågt. Kanelbullens dag, menlösa barns dag, våffeldagen med flera. Och givetvis finns det nu en dag för att ta backup. Jag veeet. Det låter (och är) så jäkla trist och tidsödande att ta tag i det men i tiden vi lever i dag så är detta en betydelsefull dag.

Varje dag publicerar vi tillsammans miljontals Instagram-bilder, Facebook-inlägg, videoklipp och tar bilder med våra smartphones. Och det kan verka flyktigt men det handlar om din och min historia – för oss själva och de som överlever oss.

Så hur gör man för att säkra sitt digitala arv?

Det mest givna, som jag hoppas att du gör redan i dag, är att kontinuerligt kopiera dina viktigaste filer (eller allt) till en extern hårddisk och förvara på ett säkert ställe. Förespråkare för säker backup brukar rekommendera att du förvarar din backup på två ställen. Alltså en i hemmet på en säker plats men också ytterligare en på en annan plats rent geografiskt.

Klurigt och tidsödande, minst sagt. Jag tar jag säkerhetskopior på mina bilder och viktigaste dokument på minst en hårddisk. Att säkerhetskopiera hela datorn i dag känns inte lika meningsfullt eftersom mycket av det jag arbetar med dagligdags ligger i molnet.

Molnet ja, det är den enklaste vägen att gå när det gäller backup. Jag använder primärt Dropbox och Google Drive men Microsoft har också en motsvarighet med OneDrive. Utöver dessa finns det mängder av andra tjänster. ”Problemet” med dessa tjänster är att utrymmet är relativt ändligt – såvida du inte betalar rätt så mycket pengar. Så det är en riktigt bra plats för allt ditt arbetsmaterial. Kanske mindre bra för långtidslagringen.

Det jag publicerar i sociala medier då?

Som sagt, vi publicerar mängder med text, bilder och video på nätet varje dag. Och det kan verka flyktigt men åtminstone för mig har det ett reellt värde. Det är min dagbok, min historia, mina minnen (utöver sådant jag inte publicerar givetvis). Flera av tjänsterna erbjuder sätt att ladda ner sin data (för den är ju i 99 fall av 100 din, även om rykten säger annat).

Så här laddar du ner din Facebook-profil

Det är mycket enkelt att ladda ner allt du gjort på Facebook sedan starten (ungefär). Givetvis laddar du inte ner all din aktivitet överallt utan det är med fokus på den personliga profilen. Här kan du ladda ner din Facebook-profil. Tänk på att det kan ta ett tag innan du får mejl om att det är klart. Det beror på hur mycket du laddat upp genom åren. Länken för att ladda ner är relativt dold så för att göra det enkelt för dig markerar jag den nedan:

Ladda ner din Facebook-data Något vettigt sätt att ladda ner en Facebook-sidas innehåll har jag dessvärre inte stött på hittills. Har du något tips? Kommentera nedan!

Så här laddar du ner ditt Twitter-konto

Att ladda ner sitt Twitter-konto inklusive allt innehåll är enkelt och relativt snabbt. Det är ju fram till bara för något år sedan, då de började med en egen bildtjänst, mestadels text. Alla har tillgång att ladda ner sin Twitter-profil och här kan du göra det (klicka på ”Request your archive”).

Ladda ner din Twitterprofil

Ladda ner dina Instagram-bilder

Instagram erbjuder inte något inbyggt sätt att ladda ner alla sina bilder. Däremot erbjuder appen att spara ner en högupplöst kopia av bilden du precis publicerat. För det bör du aktivera, om du har bilder som är värt något. För Instagram sparar bara en bild som är löjliga 640 x 640px. Udda för att vara 2015, minst sagt. Men vill du ändå säkra dina Instagram-bilder är en av de mer kända tjänsterna Instaport.me.

Ladda ner dina Snapchats

Glöm det. Såvida du inte skärmdumpar allt – och gör dina vänner irriterade på köpet.

Givetvis har jag också daglig backup av min blogg, TimeMachine aktiverat på jobbdatorn och så vidare. Frågan är bara när jag ska orka hantera all data. För det blir en hel del…

Mer om World Backup Day:

Worldbackupday.com
”Var inte dum – säkerhetskopiera” – bra tips av .SE

Har du något backup-tips? Dela med dig i kommentarerna!

, , , , , , , , ,

Comments are closed.