Gamla filmer får nytt liv med kartdata

Ramlade över ett youtubeklipp som jag finner förvånansvärt intressant. Dels kanske för att det är de äldsta bevarande filmklippen från världens mest kända stad. Men framför allt för att man med ett relativt enkelt knep gjort de gamla skakiga och suddiga bilder än mer intressanta. Nämligen genom att bädda in kartinformation och förklarande text om vad bilderna visar. Text är ju verkligen ingen nyhet men den här typen av kartor tror jag inte att jag sett tidigare.

En pil indikerar kamerans position och vinkel. Vissa objekt som gamla bilar, droskor och tunnelbanetåg som uppenbarligen rör sig i filmen, har också animerats på kartan.

När jag säger att det är ett enkelt knep så menar jag såklart inte att det är enkelt att samla in och analysera fakta kring mer än hundra år gamla filmklipp. Utan att göra filmklippen långt mer intressanta och bildande genom att ge dem kontext. Och allra helst skulle ju kartdatan vara mer dynamisk och inte ”hårdkodad” in i klippet för att exempelvis kunna utvecklas efterhand. Länka in bilder och information på byggnader, länkar till wikipediasidor om kända personer som kanske traskar förbi etc. etc.

Men i väntan på det så nöjer jag mig med att man i alla fall tagit det ett steg längre än bara filmklipp och textrubriker.

Tips: Hoppa in en bit i klippet om du tycker det är en seg och tråkig inledning. Både musiken och innehållet blir mer intressant efterhand. Som exempelvis ett stort slagsmål på Union Square 1899… till ”discomusik”.

Har du sett ännu coolare exempel på gammalt filmmaterial som fått nytt liv genom att addera mer moderna metoder får du gärna tipsa om det i kommentarsfältet 🙂

Detta var inlägg nummer sju av hundra i utmaningen #blogg100.

, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Checklista: Google Pagespeed mobilt minst 80 av 100 - 8 mars, 2015

    […] Offentligheten.se om att bädda in kartdata i filmer […]