Enkelt knep för att alltid publicera bättre bilder

Får ganska ofta beröm för bilder som jag publicerar. Att de är annorlunda, häftiga och snygga. Nästan alltid. Det vill säga, att man sällan ser mig publicera vardagliga, gråa, halvtrista bilder. Givetvis stämmer inte det. Jag är ingen mästerfotograf. Däremot har jag väl några egenskaper som gör att mina bilder skiljer sig något från mängden.

Estetisk känsla, bildkomposition, ljus etc. kan man prata om hur mycket som helst. Likaså teknik och hur man kan använda den på olika sätt för att få till riktigt bra bilder. Det tänkte inte jag ge mig in på. Inte nu i alla fall. För nu håller vi det enkelt. Mycket enkelt.

 

Kör du iOS så har du en exempelvis en riktigt bra gratis-app i Google Snapseed.

Min erfarenhet säger mig att det är nästintill omöjligt att få till en helt perfekt exponering. Särskilt med mobilkameran som jag numera tar de allra flesta bilderna med. Den är ju alltid nära till hands och är absolut tillräcklig i de allra flesta fall. 

Men enligt mig så ska man helt enkelt inte tro att man får ett perfekt utsnitt, färgbalans, kontrast, rätt ljusmängd på centrala delar i bilden (som exempelvis ansikten), bara genom en enda knapptryckning. Det är heller inte säkert att man vet exakt hur man vill att det ska se ut när man fyrar av. Givetvis vill man komma så nära som möjligt och gärna fyra av avtryckaren flera gånger vid varje tillfälle. Det ökar chanserna till en riktigt bra bild, jämfört med att bara ha ett enda alternativ. Det jag vill komma till är att du behöver redigera bilden som du tänker lägga på Facebook eller MMS:a till din kompis. Alltid.

Om du skapar dig vanan att låta alla dina bilder, som ska visas upp på något sätt, att gå igenom Photoshop (om du sitter vid datorn) eller någon bildredigerings-app (om du jobbar med mobilen) så kommer du helt enkelt släppa ifrån dig lite bättre bilder. Varje gång.

Oftast lättar jag bara upp ljuset, ökar kontrasten och klickar snabbt vidare. Ibland stannar jag till, jobbar fram en smakfull vinjettering, gör himlen lite mer färgglad eller annat som får bilden att lyfta lite extra.

Det var egentligen det som var mitt tips för dagen. Men jag kan skicka med ett till när jag ändå är igång.

– Var inte en stillasittande fotograf. Nöj dig inte med att plåta därifrån du sitter bara för att du råkade hamna där. Res på dig, flytta på dig, gå närmre, backa, engagera dig för att få till en bra bild. Om det blir bättre om du sätter dig på huk så gör det. Det viktigaste är att du är beredd på göra lite mer än att bara skicka upp telefonen i luften och fyra av. Några sekunder till och du kan få en grymt mycket bättre bild.

Detta inlägg är nummer 21 av 100 i utmaningen #blogg100.

, , ,

Comments are closed.