Effektfull fotografering med Time Lapse

Ibland händer det att man som kommunikatör bevakar ett evenemang eller en större händelse med känslan att ”det här blir ju inte särskilt bra bilder”. Särskilt när man sneglar på de proffsfotografer som springer runt med sina teleobjektiv och riktigt bra kameror medan du står där med en betydligt enklare variant. Eller rent av en mobilkamera. Ett sätt kan ju förstås vara att hyra in ett proffs eller köpa bilder i efterhand. Ett annat kan vara att använda din tid och kreativitet till något annat. Varför inte en Time Lapse?

Videon ovan är från precis ett sådant tillfälle. Falkenbergs FF spelade en avgörande match om att för första gången avancera till Allsvenskan. Även om det förstås inte är någon tävling så kände jag att jag med min utrustning skulle ha i särklass sämst och tråkigast bildmaterial av alla närvarande reportrar, fotografer och tv-fotografer. Trist. Så jag valde att göra något helt annat.

Genom att ta många stillbilder med ett jämnt intervall (10 sek, 30 sek, 1 h, en om dagen eller vad som helst) kan man skapa en väldigt effektfull video. Som med allt annat är även detta något som man behöver träna på en hel del innan man kanske får till det riktigt bra. Men för att vara första gången tyckte jag personligen att videon från den historiska fotbollsmatchen (ja, Falkenberg vann) blev bra och den genererade drygt 1 800 visningar på kort tid.

Så gjorde jag filmen

Man behöver en eller flera kameror som klarar av att automatiskt ta stillbilder med ett visst intervall. Jag använde två GoPro-kameror. En nyare modell (Hero 3) som jag monterade i en av masterna på idrottsplatsen och en äldre modell (Hero 2) som jag flyttade runt på lite olika ställen under evenemanget. Eftersom sittplatsläktaren har glasrutor på sidorna använde jag en sugkopp för montera där. Till övriga vinklar använde jag en flexibel mini-tripod som kan användas både till att ställa kameran på olika ställen men också ”klämma fast” den på olika rör och liknande. Ställde in båda kameror på att ta en stillbild var 10:e sekund.

Det blev ungefär totalt 2 500 stillbilder. Importerade dem till Final Cut X varje kameravinkel för sig. Ställde in så att varje stillbild blev 1 frame lång i tidslinjen och grupperade bilderna (så att man sedan hanterar dem likt filmsekvenser). När jag sedan lade ut klippen ”dramaturgiskt” och växelvis märkte jag direkt hur stelt och långtråkigt det blev. Och eftersom stillbildernas storlek överstiger HD-upplösningen på filmen som kommer ut i slutändan kan man jobba lite med zoom och panoreringar. Det var väl här som jag lade mest tid. Det är viktigt att fånga känslan, speciellt till musiken, och att inte överreagera med kontrollerna.

Till sist så gick jag igenom alla klippen med färg- och kontrastreglagen. Filmen börjar med väldigt lite färg och ökar fram till avspark ungefär. Sedan ville jag också att solnedgången (59 sekunder in i filmen) skulle bli extra ”varmt” och gjorde vissa justeringar för det. Och det kanske mest uppenbara – övergången till svartvitt, samt längre intervall mellan bilderna, precis i slutet.

Lärdomar från mitt första försök

  • Fångade bildsekvensen från masten med en GoPro Hero 3 (Black edition) med extra batteripack. På grund svajig stege och ont om tid hann jag inte riktigt ställa in siktet så bra. Dessutom valde jag att styra kameran med wifi-fjärrstyrning vilket sög ut onödigt mycket batteri. Nästan hela matchen kom med, men inte exempelvis firandet på innerplanen efteråt.
  • Jag borde ha klättrat upp ännu högre för att få en riktigt maffig kameravinkel.
  • Jag borde tagit mig tid att sikta med LCD-backpacen.
  • Den andra kameran (GoPro Hero 2) flyttade jag som synes runt till olika ställen under matchens gång. Vid några placeringar lät jag den stå för kort tid vilket innebar att jag i slutändan fick väldigt korta klipp.
  • Det är oerhört smidigt att ha med sig många olika slags fästanordningar för kameran (speciellt om man slarvat med att reka platsen 😉
  • Återigen – kolla vinklar och platser i god tid! Hade exempelvis gärna satt en kamera i spelargången, innanför entrén, vid korvkön i pausen etc.

Många användningsområden

Tekniken med att skildra en händelse med ”snabbspolning” kan förstås användas på många sätt. Varför inte uppförandet av en ny byggnad eller offentlig plats? En dag på stranden – när tusentals människor fyller en badstrand, solar och går hem igen? Eller något helt annat. Som med allt annat finns det gott om inspiration att hämta på internet. En av de häftigaste (och mest avancerade?) är en 360-graders inspelning av fotografen Jonas Ginter.

 Exempel från andra delar av världen

Comments are closed.