Bra saker händer när man jobbar tillsammans – över gränserna

think-different

I dag hade vi på jobbet något som kallas ”fritt valt arbete”. Det innebär utrymme att förverkliga någon av alla de idéer man sitter och ruvar på men aldrig hinner med eller kan prioritera. Givetvis inom produktens eller företagets/organisationens ramar. Google har länge haft metodiken att då och då låta medarbetare få flyga fritt för att utveckla nya funktioner eller produkter och det har visat sig vara mycket framgångsrikt. Även om det som vanligt med Google är något extremt där 20% av arbetstiden kan vikas åt egna projekt.

Att gå lika bananas som Google är kanske inte helt rimligt men det är nyttigt att låta medarbetare få utforska sin kreativa ådra. Extra nyttigt blir det en dag som den här där vi kombinerade marknad, utvecklare och projektledare/key account manager. Genom den kombinationen täcker vi upp stora delar av det totala behovet och den samlade kompetensen (och fantasin) som finns inom alla människor som vill något.

Finns det utrymme för det här även i offentligheten? Utan tvekan, ja! Alla myndigheter, kommuner och även företag behöver ha en specifik dag – oavsett om det är varje månad, kvartal eller halvår – då medarbetare tillåts att spinna loss och prova helt nya saker. Nya saker som inte grundar sig i en lång förstudie eller en utarbetad projektplan med hjälp av en styrgrupp.

Medarbetare måste tillåtas att faktiskt släppa det arbete de har framför sig eller stressas av här och nu för att ägna lite, lite tid åt fantasi och (beroende på val av aktivitet) rentav lek. Ur lekfullhet föds de grymmaste av idéer.

Så varför väntar du?

Arrangera ett hackaton, workhack, fritt valt arbete eller vad ni nu vill kalla det. Låt medarbetare tillsammans från olika delar av verksamheten ta fram något nytt – oavsett om det är en tjänst, funktion eller en ny kommunikationsplan.

Du har läst inlägg nummer 25 av 100 i utmaningen #blogg100 där Mattias och Petter gett sig på försöket att publicera en bloggpost om dagen, hundra dagar i sträck.

 

, , , ,

Comments are closed.