Avsnitt 7 – Open Source i det öppna

Allt fler organisationer i offentlig sektor har börjat bygga webbplatser och tjänster med hjälp av mjukvara med öppen källkod, eller open source. Vi tycker det är en intressant utveckling.

offentligheten-avsnitt7-coverEtt av de senaste projekten lanserat på en öppen plattform är Lidköpings kommuns webbplats där valet föll på WordPress. Vägen till en webbplats baserat på ett fritt CMS (Content Management System) är dock inte helt utan utmaningar. Vi tog ett snack med projektledaren Christer Erngren i Lidköping, och resultatet kan du lyssna på i avsnitt 7 av Offentligheten.se, om Open source och WordPress. Kanske får du också reda på varför det är en ciabattasandwich som pryder avsnittet… (tack för bilden Christer)

Du kan antingen lyssna på avsnittet via Soundcloud (ovan), prenumerera på den direkt i iTunes eller i valfri podcast-app via vårt RSS-flöde.

Avsnittets länkar:

Som vanligt, tyck gärna till om det här eller kommande avsnitt i kommentarerna nedan eller på vår Facebook-sida.

, , , , , , ,

7 Responses to Avsnitt 7 – Open Source i det öppna

 1. Patrik Hamberg 7 januari, 2014 at 11:46 #

  Många intressanta tankar.

  Men satan vilka driftskostnader de måste ha haft tidigare och hur små de måste vara idag, eller? Jag är kort sagt tveksam till att open source sparar så värst mycket pengar. För mig handlar valet av det spåret om helt andra saker. Ett dåligt ryggmärgsargument för att välja open source.

  Vilka kommuner, förutom Staffanstorp och Lidköping, kör WP för huvudsajten idag? Känner till några exempel med kommunala bloggar på WP ( tex. http://skola.karlstad.se/ ).

  • Petter Knutsson 7 januari, 2014 at 19:52 #

   Du har helt rätt Patrik. Det är något som vi gärna hade grävt lite närmre i, men dels saknades tiden och dels så kändes det som en annan vinkel på det hela. Jag är precis som du ytterst tveksam till någon direkt kostnadsbesparing. Man riskerar ju att helt enkelt förskjuta kostnaderna till ett annat företag än ett CMS-företag. Och jag är också rädd för att det blir insålt av eldsjälar och att det inte är helt och hållet förankrat i organisationen. Satsar man på öppen kod så tycker jag man ska göra det ordentligt. Annars får det vara.

   Jag tror faktiskt inte det är några fler kommuner som kör WordPress i dagsläget. Alingsås kör Drupal. Någon annan kör Joomla, så det är ju inte direkt utbrett i Sverige ännu.

   • Patrik Hamberg 8 januari, 2014 at 10:28 #

    Min erfarenhet är att utvecklingen av webben kostar i stort sett lika mycket på open source-plattformar. Ibland till och med mer. Jag tror att rätt konsult är mer avgörande än valet av plattform. Men satan så svårt det är att upphandla rätt konsult. Svårt att kravställa det på ett bra sätt imho.

    • Petter Knutsson 9 januari, 2014 at 09:11 #

     Som Patrik säger så är det inte något större problem med de stora hajarna (t.ex. ett företag med ett fönster i loggan). Åtminstone inte på externwebbarna. Jag tror de flesta är duktiga på att hålla projekten på ett hyfsat lokalt plan.

     Och jag kan inte hålla med dig mer Patrik, som vanligt. Det hänger på att få tag på rätt byrå i upphandlingen. Oavsett öppen källkod eller proprietärt val. Kolla bara Lidköping som fick ta extern hjälp för att få till en direktupphandling(!).
     Lagstiftningen kring upphandling är det som ofta sätter käppar i hjulet för att få till bra tjänster med ett bra verktyg av en duktig konsult, imho. Där behöver det till en ändring. Det är en otroligt stor skillnad på att köpa in en grävmaskin eller en webbkonsult. Men lagen är densamma…

     • Patrik Hamberg 13 januari, 2014 at 15:47 #

      Ja jag är faktiskt så nyfiken på Lidköpings upphandlingsunderlag att jag tänker begära ut det. =)

  • Johan Lundberg 7 januari, 2014 at 22:38 #

   Även om open source inte sparar en enda krona, så finns det många andra fördelar som gör att det är bra att välja open source som plattform. Som t.ex. att mina skattepengar inte går till licenser hos stora utländska företag, utan stannar i landet och i kommunen hos lokala webbutvecklare. Man pratar om lokalt producerad mat, men inte så många vurmar för lokal webbutveckling.

   • Patrik Hamberg 8 januari, 2014 at 10:25 #

    Den övervägande majoriteten av de svenska kommunerna, landstingen och statliga myndigheterna köper av lokala cms-leverantörer (Episerver eller Sitevision) och låter lokala konsulter leverera. Men visst, ett argument mot Sharepoint et al möjligen.