Avsnitt 6 – Så kommer du igång med en podcast

offentligheten-avsnitt-6-coverPodcast som format är onekligen i ropet just nu. Överallt snackas om podcasts, mycket tack vare framgångsrika sådana som Filip och Fredriks podcast, Värvet, Alex & Sigge, TSKNAS med flera. Och internationellt är det ännu större. Men hur kommer man egentligen igång? Och vad behöver man tänka på? Vad har vi på Offentligheten lärt oss hittills? Ja, det är det som vi ska försöka ge en liten insyn i detta avsnitt, nummer sex, av Offentligheten.

Som bonusmaterial till det här avsnittet hittar du nedan tips om hur du kommer igång med en podcast, vilken utrustning som lämpar sig och hur du faktiskt ”sänder den”.

Ljudet

För oss har ljudkvalitén varit viktig från dag ett. Vi är båda intresserade av ljud i olika former. Och även för att Mattias har ett förflutet inom radio. För att producera ljudet till en podcast behöver du egentligen inget mer avancerat än en smartphone med ljudinspelningsmöjligheter. Men det är ju alltid trevligt när det låter bra.

Det viktiga trots allt är att inte låta tekniken stå i vägen för att komma igång. Det är bättre att förbättra allt eftersom du utvecklar din podcast. För vår egen del har vi sedan dag ett kört med en studio-mikrofon vilket fungerat mycket bra. Nackdelen med en mikrofon är dock att man behöver tränga ihop sig för att få bra ljud. Det är också svårt att ställa nivåerna i efterbearbetningen när det är två personer som pratar i samma mikrofon/på samma spår.

Apogee MiC - vår nya favoritTill detta avsnittet valde vi att investera i två Apoogee MiC som är små, portabla, men ruggigt kompetenta, studiomikrofoner. De är även hyfsat prisvärda med ett pris på ca 1 800 kr styck. Den främsta vinsten med att ha två likadana, och bra, mikrofoner är att vi numera kan spela in våra avsnitt även om vi inte rent geografiskt skulle sitta på samma plats. Att de fungerar (nästan) smärtfritt till både iPhone och iPad är också en grym bonus.

När vi genomför våra intervjuer så gör vi i regel dessa via Skype och använder då en applikation (till Mac) för att spela in samtalet som heter Piezo. Bäst resultat får du dock, om du snällt ber din motpart att spela in ljudet i sin ände också, så du får två separata ljudfiler att jobba med. Men det fungerar med inspelade Skype-konversationer också så länge du har bandbredd så det räcker.

Ljudet redigerar vi, helst så lite som möjligt, i Garageband, exporterar en MP3-fil och laddar upp till det inlägg som ska bli podcast-avsnittet.

Distributionen

Att ”sända” en podcast behöver verkligen inte vara så krångligt. I det enklaste fallet räcker det att du väljer en kanal där du vill distribuera ditt ljud, till exempel Soundcloud eller YouTube. Den senare har ju inget stöd för rena ljudfiler, men det går ju rent praktiskt att göra en film med en eller flera stillbilder, och en ljudfil och ladda upp.

Men i dessa kanaler blir det ändå inte någon ”riktig” podcast. Vi ville göra det på riktigt. Och med ”riktigt” menar vi att podcasten ska gå att prenumerera på med valfri podcast-app och det via RSS. Det är där det börjar bli lite komplicerat för den ovane. Det finns tjänster som fungerar out-of-the-box, t.ex. Libsyn.com, men dessa är ofta betaltjänster och kanske inte något man vill satsa på från början.

För vår del föll valet på en WordPress-sajt. För att skapa en podcast med WordPress installerade vi ett tillägg som hjälper oss att skapa det specifika RSS-flödet som krävs för att du ska kunna prenumerera på Offentligheten. Tillägget vi använder heter Blubrry PowerPress och är i sig gratis. Registrerar du dig på Blubrry.com får du även lite statistik ”på köpet”. Vill du kan du koppla på mer avancerade tjänster genom att betala en slant, men detta var fullt tillräckligt för oss just nu. Givetvis bör man ha ett hyfsat vettigt webbhotell också, eftersom alla hämtar avsnitten därifrån. Det är rätt så enkelt att komma igång med tillägget, som guidar dig hela vägen.

När allt det tekniska är klart gäller det att sprida sin podcast. Apple beskriver här hur man publicerar sin podcast till iTunes (vilket egentligen innebär att du bara ger dem ditt RSS-flöde sedan hämtas allt från din egen sajt, iTunes sparar inget). Du kan också anmäla din podcast till flera olika tjänster på nätet. Googla loss. Skapar du en svensk podd så har du bland annat podda.se som en av potentiella kanaler att dela med dig av din podd i.

Innehållet

När det gäller det viktigaste, innehållet, så kommer den vanliga slagdängan; krångla inte till det! Hitta ett ämne/några ämnen och håll dig till dem. Skriv inte något fullödigt manus. Är du osäker de första gångerna så skriv ner vad du vill säga, men när någon läser innantill är det sällan någon trevlig lyssningsupplevelse. Ta hellre en paus mellan olika segment om du inte kan få ihop det. Det är trevligare när det går rappt och inte blir en massa dösnack för att man är osäker på vad man ska säga.

Slutligen, avsnittets länkar:

Har du några frågor, kommentarer eller kompletteringar, så är det som vanligt fritt blås i kommentarerna nedan eller på vår Facebook-sida.

God jul och gott nytt år!

/Petter & Mattias

, , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.