Analog motvikt i en digital värld

Det är inte bara för att jag arbetar som webbstrateg och många gånger agerar digital evangelist och inspiratör. Att hantera information digitalt är så mycket bättre, smidigare och säkrare än att ha lappar, papper och pärmar som skräpar lite överallt. Med verktyg som Dropbox, Evernote, Trello m.fl. så vet jag att jag alltid har tillgång till det som är viktigt. Sen är klart att det nästan blir en sport att undvika att skriva ut saker också vidare. Men det är dock mest för att retas lite…

Sedan barnsben en notorisk tecknare eller om man hellre vill – nedtecknade av ”kladd”. De digitala motsvarigheterna har jag (förstås) testat men aldrig fastnat för. Stylus-pennor till iPad och CAD-varianter funkar förstås bra men mina doodles och minnesanteckningar används bara i en fas av den kreativa processen som inte behöver vara särskilt tillgänglig eller delbar. Penna och papper är min största motvikt till det digitala liv jag trots allt lever. Och det kanske är sunt bara det? Att ha en motvikt menar jag.

Handstilen på väg bort?

Även om det förstås är en naturlig utveckling, att de som växer upp i dagens samhälle kommer ha betydligt mindre av en egen identitet genom en handstil, så känns det lite sorgligt. Eller vaddå, barn och barn? En undersökning som Samsung nyligen gjort visar att hälften av alla svenskar aldrig skriver med papper och penna(!).

Överblicksbild på anteckningsböcker intill datorn

Ibland blir det en analog stund bara för att bryta mönstret. Oftast handlar det ändå om någorlunda digitala grejer. Som här: Ett legoset som ska belysas och eventuellt utrustas med en skärm som visar siffror med hjälp av öppna data och en Raspberry Pi…

Analogt – då måste det vara med lite klass

Så det är nästan lite högtidligt när man drar loss korken från bläckpennan. Nu ska jag minsann se till att ett anrikt och för mänskligheten så viktigt hantverk lever vidare. Åtminstone någon dag till. Och då kan man ju inte sitta med vilket papper som helst, eller hur?

När Adam Savage (känd från Mythbusters på tv) tweetade ut en länk till företaget som förser honom med anteckningsböcker så ramlade jag in hos Field Notes. Väl där var det antagligen de härligt nördiga djupgående beskrivningar av hur och varför man tagit fram de olika modellerna, som gjorde att jag spontant beställde ett startpaket från andra sidan jordklotet. Ett gäng nya pennor inhandlades också. Men då vände jag mig faktiskt till den lokala bokhandlaren. Tycker emellanåt lite synd om gamla traditionella butiker som kämpar sig fram med några kronors marginal på produkterna de säljer. Nåväl, det är en annan historia.

Det finns fortfarande gott om bra analoga informationsverktyg. Och med tanke på hur många pärmar och hophäftade A4-papper man trots allt ser på en arbetsdag, så är det kanske inte dags att bunkra riktigt ännu. Men…

Detta var inlägg tio av hundra i utmaningen #blogg100 där Mattias och Petter gemensamt (hittills enligt fördelningen 9-1) ska försöka skriva ett blogginlägg om dagen i hundra dagar.

, , , , , , ,

3 Responses to Analog motvikt i en digital värld

 1. Johan Lundberg 10 mars, 2015 at 22:26 #

  Jag antecknar också gärna på papper och gillar också att lyxa till det då. Men jag har fastnat för Whitelines och då helst med deras Link-koncept. Deras nya samarbete med Leuchtturm1917 är fantastiskt och jag har just nu deras Notebook Medium, ruled från Lechtturm1971 med Link (http://hp1d.nu/1wqTR3f). I den skriver jag med en reservoarpenna laddad med Pearl noir från J. Herbin.

  Så när jag antecknat klart förevigar jag anteckningarna i Evernote genom Link-appen från Whitelines, och får på sätt det bästa av både den analoga och den digitala världen.

  • Mattias Skoog 11 mars, 2015 at 06:25 #

   Wow, you Rock! Det här måste jag kolla in närmare. Tack 🙂

 2. Henrik Löwenhamn 11 mars, 2015 at 08:39 #

  Field Notes finns att köpa, i alla fall några modeller, på http://sofiaa.se/

  Själv älskar jag Moleskine. Svarta, mjuka omslag och helt blanka blad. Sedan måste man ha en bra penna också. http://lowenhamn.se/prylar/pennfajt-pilot-frixion-vs-uniball-jetstream

  Mvh nörd