3 tips för att spendera mindre tid vid din telefon

Vad har hänt nu då? Har jag ballat ur? Vadå ”spendera mindre tid vid telefonen”?

Nej, jag har inte ballat ur. Faktum är att studier visar att vi spenderar mer tid med telefonen än med vår partner. Och det ligger förmodligen en hel del i det. Jag känner det själv – telefonen är otroligt viktig för mig både i det professionella livet men också i det sociala.

Trots det vill jag och försöker kontinuerligt att förändra det beteendet. Och då menar jag inte att begränsa det till ett minimum utan bara försöka hitta tid där telefonen inte är i fokus. Framförallt eftersom jag är småbarnsförälder. Inte för att jag på något sätt anser mig vara en dålig förälder eller utan fokus när jag är med mina barn. Men handen på hjärtat nu, alla föräldrar, visst tycker ni själva att ni spenderar lite för mycket tid vid telefon/dator även på ”ledig” tid?

Så, hur ska man göra för att begränsa det något då? Här är tre tips för att spendera mindre tid vid telefonen din:

1. Stäng av notifieringar på telefonen

En enkel notifiering på telefonen kan lätt bli en halvtimmes extra surfande/scrollande. Stäng av alla onödiga notifieringar på telefonen. Inte minst mejlen där det ofta är både ljud, vibrationer och symboler som står för störningsmoment. Att sedan Apple nästan gjort det omöjligt att få kontroll på notifieringarna är en helt annan diskussion…

2. ”Schemalägg” telefonfri tid

Det låter grymt onödigt men det kan vara enklare att minska på tiden vid din telefon om du väljer specifika tillfällen då du är utan den. Kanske ska du prova att gå på toa utan att ta telefonen med dig (dessutom en vinst rent hygieniskt)? Eller sätta telefonen i ”Airplane”-mode en timme när du kommer hem? Jag ska själv börja prova det här. Framförallt det senare kan det få mig att inse hur många gånger jag kollar telefonen (ofta i onödan).

3. Använd inte din telefon som väckarklocka

Här har jag stora problem. Jag lägger mig ofta i hyfsad tid, men sedan blir jag liggande, vaken, med antingen iPhone eller iPad. Vad är problemet med det då? Utöver att hjärnan störs av det blåa ljuset från skärmen blir klockan blir alldeles för mycket innan jag känner mig klar för kvällen. Och anledningen till att jag blir fast i telefonen är också för att den är min väckarklocka. Jag tror dock att det här kan bli klurigt. Främst för att jag inte har lust att köpa en väckarklocka (finns det ens liksom?).

Vi får väl se om jag lyckas. Och även om jag älskar min telefon och anser den vara ett extremt användbart arbetsverktyg så behöver jag förmodligen minska på tiden jag spenderar vid den.

Tycker du att du spenderar för mycket tid vid telefonen? Eller tycker du inte det är några problem? Kommentera gärna nedan!

Inlägget är inspirerat av 5 simple tips to spend less time on your phone hos Mashable.com

, , , ,

One Response to 3 tips för att spendera mindre tid vid din telefon

  1. Jennifer 29 mars, 2015 at 00:15 #

    Japp. Förra året mätte jag. Då tog det 1,5 timme per dag att surfa ikapp enbart facebookflödet på semester utan täckning. Det gav en tankeställare. Nu under mitt föräldralediga år har det bara accelererat. Jag följer fler facebookgrupper, fler instagramkonton och kan lägga timmar på pinterest. Nu ska jag städa digitalt! Mycket tid går faktiskt åt att scrolla förbi saker som inte ger något. Nu åker trista ytliga bekanta på Facebook bort, jag ska sluta följa företagssidor som inte är bra, nyhetsmail ska sägas upp och jag ska bita mig i fingret istället för att bege mig in i diskussioner sent på nätterna.